2010. november 3., szerda

Használt motorok - hogyan takarítsd és tartsd rendben a motorláncot

Egy nagyon fontos része a használt motornak a lánc, mivel rajta keresztül közvetítődik a hátsó kerék felé az erő. Ha a lánc nincs jó állapotban, a motor gyengébb teljesítményű lesz, kevesebb erőt fejtve ki.

A mindennapi út és időjárási körülmények, úgy mint az eső, sár, piszok, por, lerakódik a motor láncán, hatékonyságát kisebbítve és az élettartalmát lerövidítve.


Nagyon sok használt motorkerékpárnál görgős lánc van felszerelve. Ez a típusú lánc nagyon ki van téve az időjárási körülményeknek, és egy általános védővel van ellátva, amely megelőz minden nagyobb sérülést. Általában ez a típusú lánc hamar elhasználódik és fokozottabb figyelmet igényel mint egy normál lánc, de egyébként minden motorláncnak szüksége van a normális karbantartásra.

A használt motor láncát zsírozottan kell tartani, megtakarítva és beállítva ahogy kell, a nagyobb élettartam fenntartásához és a motor maximális erejének eléréséhez. Ha egy szabványos láncvédője van, akkor azt le kell szerelni a lánc normális megtakarításához.


Ne használj vizet a tisztításhoz, mivel a lánc toldásai berozsdáznak és folyamatosan rongálódni fog. Használj egy minőségi anyagot inkább, olyat amilyet előír a használt motorod használati és karbantartási könyve. Ha nagyon sok lerakódás van, használj egy finom kefét a piszok és por eltávolításához. Mikor már tiszta a lánc, még töröld át egyszer egy tiszta anyaggal.

Nagyon sokféle kenőanyag létezik, a viasz alapúaktól kezdve egészen a spray formában létezőkig sokféle, és sok ember azt mondja hogy motorolajt használt. Ellenőrizd a motorkerékpár használati könyvét, hogy léteznek-e különleges megjegyzések ezen a téren. Ha nem, akkor válassz egy jó minőségű kenőanyagot, viasz formájában.


Egy megfelelő feszítés kellene legyen a láncban, egyébként a lánc szegmensei rongálódni fognak, és a motor is veszít erejéből. A legtöbb motorláncnak egy 2-4 mm játéka kell hogy legyen, függőleges mozgásban.

Egy fontos dolog amire gondolnod kell miután megvettél egy új vagy használt motorkerékpárt, az hogy egy ilyen járműnek minden mozgásban lévő alkatrésze nagyon fontos a motor általános teljesítménye érdekében, és ez alól nem kivétel a lánc sem. Egy rendszeres karbantartás mellet megfelelő állapotban lesz a motorod.